دانلود

حکم لمس جلد مُصحَف (قرآن) بدون وضو

سوال: 110808

می‌خواهم از شما دربارهٔ لمس جلد مُصحَف در حالی که بی‌ضو هستم بپرسم. چون شنیده‌ام که جلد قرآن که سبز رنگ است را می‌توان بدون وضو لمس کرد؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

جلد مُصحَف که از طریق دوختن یا چسب یا هر روش دیگری به آن وصل است حکم خود مصحف را دارد و لمس آن برای کسی که وضو ندارد جایز نیست، اما لمس جلدی که به آن وصل نیست مانند کیسه‌ای که برای حفظ مصحف دور آن می‌کشند بدون وضو جایز است.

در دایرة المعارف فقهی کویتی آمده است: «جمهور فقها از حنفیان و مالکیان و شافعیان و حنبلیان بر این مذهب هستند که لمس جلد قرآن که به آن متصل است جایز نیست و همینطور حاشیه‌های قرآن که در آن چیزی نوشته نشده و سفیدی بین خطوط و همینطور صفحاتی که در آن هیچ چیزی نوشته نشده زیرا اینها همه تابع مکتوب است و برخی از حنفیان و شافعیان بر جواز آن هستند».

شیخ ابن باز ـ رحمه الله ـ می‌گوید: «لمس مصحف برای مسلمان جایز نیست مگر با پاکی از حدث اکبر و اصغر (یعنی بی‌وضو و جُنُب و در حال حیض نباشد) و همینطور جابجا کردن آن از جایی به جایی دیگر مگر با وضو.

اما اگر آن را با یک واسطه لمس کرد یا جابجا کند مانند آنکه آن را در پارچه‌ای یا کیسه‌ای کند اشکالی ندارد اما لمس مستقیم آن بدون وضو بنابر رای صحیح جمهورِ علما چنانکه بیان شد جایز نیست اما خواندن از آن از حفظ یا آنکه کسی قرآن را برایش نگاه بدارد و اشکالاتش را بگوید بدون وضو اشکالی ندارد».

(مجموع فتاوی ابن باز: ۱۰/ ۱۴۹-۱۵۰).

والله اعلم

منبع

سایت اسلام سوال و جواب