دانلود

حکم روزه خواری در رمضان به سبب امتحان

سوال: 13179

اگر امتحانات نهایی متوسطه (دبیرستان) در ماه رمضان باشد آیا برای دانش آموز جایز است که برای تمرکز در امتحانات روزه نشود؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

برای شخص مکلف جایز نیست که برای امتحان در ماه رمضان روزه خواری کند، زیرا این از عذرهای شرعی نیست، بلکه واجب است روزه شود و اگر درس خواندن در روز برایش مشکل است، شب را به درس و مطالعه اختصاص دهد.

برای مسئولان شایسته است که در حق دانش آموزان ارفاق به خرج دهند و برای به دست آمدن هر دو مصلحت یعنی مصلحت روزه و مصلحت آماده شدن برای امتحان، این امتحان را در غیر رمضان برگزار کنند. از رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ روایت است که فرمودند: «بارالها، هر کس مسئولیت امری از امور امت مرا بر عهده گرفت و دربارهٔ آنان ارفاق نمود، به او ارفاق کن و کسی که مسئولیتی از امور امت به او سپرده شد و بر آنان سخت گرفت، بر او سخت بگیر» به روایت مسلم در صحیح. بنابراین توصیهٔ من به مسئولان امتحان این است که در حق دانش آموزان نرمش به خرج دهید و آن را در ماه رمضان برگزار نکنید، بلکه قبل یا بعد از رمضان باشد. از الله برای همه خواهان توفیق هستیم.

منبع

فتاوی الشیخ ابن باز (۴/ ۲۲۳)