دانلود

سکرات مرگ، آیا گناهان شخص را کم می‌کند؟

سوال: 13210

سختی هنگامِ مرگ آیا از گناهان کم می‌کند؟ همینطور بیماری آیا بار گناهان انسان را سبک می‌کند؟ لطفا توضیح دهید.

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

بله، هر مصیبتی که به انسان برسد – بیماری یا سختی یا نگرانی یا غم و حتی خاری که به پایش برود – کفارهٔ گناهان اوست، سپس اگر صبر پیشه کند و انتظار پاداش آن را داشته باشد، به همراه بخشیده شدن گناه، اجر صبری که در برابر آن مصیبت داشته نیز به او می‌رسد و فرقی نمی‌کند که این مصیبت به هنگام مرگ باشد یا قبل از آن، زیرا همهٔ مصیبت‌ها برای مؤمن کفارهٔ گناهان او هستند و این سخن حق تعالی نشانگر همین است:

وَمَا أَصَابَكُم مِّن مُّصِيبَةٍ فَبِمَا كَسَبَتْ أَيْدِيكُمْ وَيَعْفُو عَن كَثِيرٍ [سورهٔ شوری: ۳۰]

(و هر مصیبتی به شما برسد به سبب دستاورد خود شماست و [الله] از بسیاری درمی‌گذرد).

پس اگر این به سبب دستاورد خود ما باشد، این یعنی این مصیبت‌ها نیز پاک کنندهٔ آن‌چه انجامش دادیم است، و همچنین پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ بیان کرده‌اند که مؤمن دچار نگرانی و غمی نمی‌شود و حتی خاری در پای او نمی‌رود مگر آنکه الله به سبب آن گناهانش را می‌بخشد.

منبع

شیخ ابن عثیمین رحمه الله، الفتاوی الجامعة للمرأة المسلمة (۳/ ۱۱۳۸)