دانلود

حکم استفاده از قطرهٔ چشم برای روزه‌دار

سوال: 22199

قطرهٔ چشمی اگر مزه‌اش به حلق برسد آیا روزه را باطل می‌کند؟ و اگر باطل می‌کند و من در هنگام روز از آن استفاده کرده باشم و سپس خوابیده باشم و ندانم که آیا آن را بلعیده‌ام یا خیر، حکمش چیست؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

علما دربارهٔ اینکه قطرهٔ چشمی باعث بطلان روزه می‌شود یا خیر اختلاف نظر دارند.

آنچه شیخ الاسلام ابن تیمیه ـ رحمه الله ـ و همینطور شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ برگزیده‌اند این است که این قطره روزه را باطل نمی‌کند.

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

نظر شیخ الاسلام ابن تیمیه ـ رحمه الله ـ بر این است که سرمه روزه را باطل نمی‌کند حتی اگر مزهٔ آن به حلق برسد و می‌گوید که این را خوردن و نوشیدن نمی‌گویند و در معنای آن نیز نمی‌باشد و آنچه با خوردن و نوشیدن حاصل می‌شود به واسطهٔ آن حاصل نمی‌گردد و از پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ حدیثی صحیح و صریح وارد نشده که دال بر مُفطِر بودن سرمه باشد و اصل [در اشیا] بر این است که باطل کننده نیستند و عبادت درست است مگر آنکه برای ما فاسد کنند بودنش ثابت شود و این نظر شیخ الاسلام ـ رحمه الله ـ صحیح است حتی اگر انسان مزهٔ آن را در گلویش احساس کند. بنابر انتخاب شیخ الاسلام، اگر شخص در حال روزه در چشمانش قطره بچکاند و مزهٔ آن را در گلویش حس کند روزه‌اش باطل نمی‌شود.

الشرح الممتع (۶/ ۳۸۲)

منبع

سایت اسلام سوال و جواب