دانلود

کسی که نمی‌داند چند روز قضای رمضان دارد

سوال: 26212

چند سال پیش روزهایی را که پریود بودم روزه نگرفتم و تا امروز نتوانسته‌ام قضایش را به جا بیاورم و مدت زیادی آن گذشته است. اکنون می‌خواهم روزه‌هایی که بر گردنم هست را قضا کنم اما نمی‌دانم که چند روز را روزه نگرفته‌ام. الآن باید چه‌کار کنم؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

والصلاة والسلام علی رسول الله وبعد:

سه چیز بر شما واجب است:

اول این‌که: به سبب این تاخیر به درگاه خداوند توبه کنید و برای سهل‌انگاری گذشته پشیمان باشید و عزم جدی کنید که دیگر آن را تکرار نکنید؛ زیرا الله متعال می‌فرماید:

 وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ   [نور: ۳۱]

(و ای مؤمنان همگی [از مرد و زن] به درگاه الله توبه کنید؛ امید که رستگار شوید).

زیرا این تاخیر [به عمد] گناه است و توبه از آن واجب است.

امر دوم: بر حسب گمان روزه‌ها را هر چه زودتر انجام دهید، زیرا خداوند هیچ‌کس را جز به اندازهٔ توانش تکلیف نمی‌دهد و شما نیز باید تعداد ایامی را که گمان می‌کنید روزه نگرفته‌اید قضا نمایید. یعنی اگر بر حسب گمانِ شما ده روز بود، شما ده روز روزه بگیرید و اگر بر حسب گمان‌تان بیشتر یا کم‌تر بود بر حسب گمان خود روزه بگیرد. الله سبحانه و تعالی می‌فرماید:

 لاَ يُكَلِّفُ اللّهُ نَفْسًا إِلاَّ وُسْعَهَا   [بقره: ۲۸۶]

(الله هیچ‌کس را جز به قدر توانایی‌اش تکلیف نمی‌کند)

و می‌فرماید:

 فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ   [تغابن: ۱۶]

(پس تا می‌توانید از الله پروا بدارید).

مورد سوم: غذا دادن به یک مسکین برای هر روز، اگر توانایی‌اش را دارید و می‌توانید همهٔ آن را به یک بینوا بدهید، اما اگر خود نیازمندید و نمی‌توانید به کسی غذا دهید چیزی بر عهدهٔ شما نیست جز روزه و توبه. غذا دادن واجب برای هر روز نیم صاع از غذای اصلی (قوت غالب) سرزمین شماست و مقدار نیم صاع یک کیلو و نیم برای کسی است که توانایی آن را داشته باشد.

والله ولی التوفیق.

منبع

نگا: مجموع فتاوى ومقالات متنوعة لسماحة الشيخ ابن باز رحمه الله (۱۵ / ۳۴۲)