دانلود

آیا امام مسجد حق جمع‌آوری زکات فطر را دارد و کجا باید آن را توزیع کرد؟

سوال: 27016

زکات فطر چه هنگام و کجا توزیع می‌شود و آیا جایز است که توسط امام مسجد جمع‌آوری شود سپس بر مستحقان ـ اگرچه بعدا ـ توزیع شود و آیا جایز است که مثلا به مجاهدین در فلسطین فرستاده شود یا در صندوقی برای ساخت مسجد قرار داده شود؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

وقت زکات فطر شب عید تا پیش از نماز عید است.

جایز است که دو یا سه روز پیش از آن خارجش ساخت و باید به فقرای مسلمان در همان سرزمینی که خارج شده داده شود و جایز است که به سرزمینی که مردمش نیازمندی بیشتری دارند منتقل شود و برای امام مسجد و دیگر امانتداران جایز است که آن را جمع‌آوری کنند و بر فقرا توزیع کنند؛ اما باید پیش از نماز عید به مستحقانش برسد  و مقدار آن تابع تورم نیست بلکه شرع آن را بر اساس صاع (یک پیمانه که تقریبا برابر با سه کیلو است) مشخص کرده. و کسی که برای خودش و کسانی که تحت نفقهٔ او هستند تنها قوت یک روزش را دارد، زکات فطر از او ساقط می‌شود و قرار دادن زکات فطر برای ساخت مسجد یا دیگر پروژه‌های خیریه جایز نیست.

و بالله التوفیق.

منبع

اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء (۹/ ۳۶۹)