دانلود

وقتِ ادای زکات فطر

سوال: 37636

آیا وقتِ بیرون کردن زکات فطر از بعد از نماز عید تا آخرین روزِ عید است؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

وقت زکات فطر از بعد از نماز عید آغاز نمی‌شود، بلکه از غروب خورشید آخرین روز رمضان (اولین شب ماه شوال) آغاز می‌شود و با نماز عید به پایان می‌رسد؛ زیرا پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ امر نمودند که پیش از نماز پرداخت شود و همچنین ابن عباس ـ رضی الله عنهما ـ روایت کرده که پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: «هرکه آن را پیش از نماز [عید] ادا کند، آن زکاتِ پذیرفته شده است و کسی که آن را بعد از نماز ادا کند، پس آن صدقه‌ای از صدقات است» به روایت ابوداوود (۲/ ۲۶۲-۲۶۳) به شمارهٔ (۱۶۰۹) و ابن ماجه (۱/ ۵۸۵) به شمارهٔ (۱۸۲۷) و دارقطنی (۲/ ۱۳۸) و حاکم (۱/ ۴۰۹).

همچنین جایز است که یک یا دو روز پیش از عید ادا شود، زیرا ابن عمر ـ رضی الله عنهما ـ می‌گوید: «رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ صدقهٔ فطر رمضان را فرض نمود…» سپس در پایانش می‌گوید: «و آنان (صحابه) یک یا دو روز پیش از آن ادایش می‌کردند». بنابراین کسی که آن را از وقتش به تأخیر اندازد گناهکار می‌شود و باید برای تأخیرش توبه کند و آن را به فقرا بدهد.

وبالله التوفیق.

منبع

اللجنة الدائمة للبحوث العلمية والإفتاء الفتوى (۲۸۹۶)