دعای دسته ‌جمعی پس از نماز تراویح

سوال: 37753

درباره‌ی سنت صحیح نماز تراویح و بدعت‌های ساختگیِ موجود در آن و دعای دسته جمعی پس از نماز تراویح سوال دارم.

متن پاسخ

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

درباره‌ی بخش اول سوال لطفا به بخش نمازتراویح و شب قدر در قسمت روزه‌ی این سایت مراجعه نمایید.

اما دعای دستهجمعی پس از نماز تراویح؛ چنین کاری بدعت است و پیامبرـ صلی الله علیه وسلم ـ فرموده است: هر کس کاری انجام دهد که امرما بر آن نیست، پس آن [کار] مردود است به روایت مسلم (۳۲۴۳).

آنچه از رسول الله ـ صلی الله علیهوسلم ـ پس از نماز تراویح وارد شده، سه بار گفتن سُبحانَ المَلِكِ القُدّوساست که صدای خود را در بار سوم بلند می‌کرد.

امام احمد (۱۴۹۲۹)و ابوداود (۱۴۳۰) و نسائی (۱۶۹۹)از اُبَی بن کعب ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده‌اند که گفت: «رسولالله ـ صلی الله علیه وسلم ـ در وتر سبح اسم ربك الأعلی و قلیا أیها الکافرون و قل هو الله أحد را می‌خواند، و هر گاه سلاممی‌گفت، می‌فرمود: سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ، سُبْحَانَ الْمَلِكِالْقُدُّوسِ، سُبْحَانَ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ و صدای خود را برای آنبلند می‌کرد» آلبانی در صحیح نسائی (۱۶۵۳)آن را صحیح دانسته است.

همچنین در نماز وتر، امام قنوت می‌خواندو نمازگزاران پشت سرش آمین می‌گویند، چنانکه ابی بن کعب ـرضی الله عنه ـ هنگامی که در دوران خلافت عمر برای مردم تراویحخواند چنین کرد و این کار ما را از آن بدعت‌ها بی‌نیاز می‌کند،و راست گفت شاعر که:

وكل خير في اتباع من سلفوكل شر في ابتداع من خلف

هر خیری در پیرویاز پیشینیان است، و هر شری در نوآوری پسینیان

والله اعلم

منبع

سایت اسلام سوال و جواب