دانلود

حکم کار به عنوان مربی هنرهای رمزی مانند موی تای

سوال: 401709

من در رشتهٔ موی تای مشغول هستم و هنرهای رزمی را دوست دارم و می‌خواهم پس از پایان تحصیل مربی شوم، اما اگر مربی موی تای شوم از من خواسته می‌شود که هنرجویان خودم را وارد مسابقات کنم، اما در فتواهایی خوانده‌ام که مبارزه در مسابقات قهرمانی جایز نیست زیرا در این مسابقات ضربه به چهره وارد می‌شود در حالی که شریعت از این کار نهی کرده است. با این حال آیا جایز است که مربی شوم؟ و اگر مربی شوم و کسی برای آموزش به نزد من بیاید و به او بگویم که اجازه ندارد وارد مسابقات شود هم گناهکار خواهم بود؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

اولا:

حکم هنرهای رزمی

فعالیت در زمینهٔ هنرهای رزمی در صورتی که از این ممنوعات شرعی دور باشد اشکالی ندارد:

۱- انجام کارهای حرامی مانند زدن در صورت و سر و آسیب زدن به طرف مقابل.

در بیانیهٔ «مجمع فقه اسلامی» وابسته به سازمان ارتباطات اسلامی در مکهٔ مکرمه دربارهٔ موضوع «بوکس و کشتی حرفه‌ای آمریکایی و گاوبازی» آمده است: «بنابر دیدگاه مجلس مجمع به اجماع، مشت زنی مورد نظر که اکنون عملا در سرزمین‌های ما و در رینگ‌ها انجام می‌شود از نظر شریعت اسلامی کاری است حرام زیرا اساس آن بر آسیب رساندن شدید شخص غالب به بدن دیگری است که گاه در حد کور شدن مغلوب یا آسیب بازگشت ناپذیر مغزی و یا شکستگی شدید و حتی مرگ است، بدون آنکه مسئولیتی متوجه ضارب باشد و بلکه تماشاگران برای پیروزی او شاد می‌شوند و برای آسیبی که به دیگری رسیده خوشحالی می‌کنند، در حالی که این کار به شکل کلی و جزئی مردود است. الله تعالی می‌فرماید:

وَلا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ [بقره: ۱۹۵]

(و خود را با دست خود به هلاکت میفکنید)

و می‌فرماید:

وَلا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِكُمْ رَحِيمًا [نساء: ۲۹]

(و خودتان را نکشید، زیرا الله همواره با شما مهربان است)

و پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «به خود زيان نزنید و به دیگران زيان نرسانيد».

بر این اساس، فقهای شریعت به صراحت بیان کرده‌اند که اگر کسی خون خودش را مباح کند و به دیگری بگوید: «مرا بکش»، کشتن او جایز نیست و اگر چنین کند مسئول است و مستحق مجازات خواهد بود.

بنابراین، مجمع جایز نمی‌داند که بوکس، ورزش بدنی نامیده شود و انجام آن نیز جایز نیست، زیرا مفهوم ورزش بر تمرین بدنی بدون آسیب یا زیان زدن به دیگران بنا شده است و این فعالیت باید از برنامه‌های ورزشی محلی و شرکت در قهرمانی‌های بین المللی حذف شود. همینطور مجلس مجمع تصمیم به عدم جواز نمایش این مسابقات در برنامه‌های تلویزیون دارد، تا کودکان این کار ناشایست را یاد نگیرند و از آن تقلید نکنند.

اما دربارهٔ مسابقات کشتی آمریکایی (کشتی کج) که دو طرف مسابقه هرگونه آسیب زدن به یکدیگر را روا می‌دانند، مجمع این فعالیت را کاملا شبیه به مسابقات بوکس می‌داند اگرچه در ظاهر متفاوتند؛ زیرا همهٔ ممنوعات شرعی که دربارهٔ بوکس به آن اشاره شد در این مسابقات که به روش مبارزه برگزار می‌شود نیز موجود است، از این نظر همانند بوکس حکم آن تحریم است».

۲- کشف عورت. عورت مرد مابین ناف و زانو است.

۳- اختلاط بین دو جنس، از جمله تمرین دختران توسط مربی مرد.

۴- مشغول شدن از یاد الله و ضایع شدن نماز و دیگر واجبات.

۵- خم شدن (تعظیم) در برابر بازیکن یا مربی.

۶- باید از افکار منحرف و خرافات و آنچه به ادیان بت پرستانه [شرقی] مربوط است دوری شود.

۷- باید از موسیقی و طبل و دیگر آلات موسیقی در اثنای ورزش دوری شود.

اگر ورزش از این ممنوعات به دور باشد، انجام آن مشکلی ندارد.

ثانیا:

حکم انجام ورزش موی تای

موی تای یا بوکس تایلندی شامل برخی از ممنوعات شرعی پیشین است، از جمله زدن در صورت و آسیب زدن به رقیب و کشف عورت و استفاده از آلات موسیقی.

انجام این ورزش جایز نیست مگر در صورت دوری از این ممنوعات.

حکم اشتغال به عنوان مربی هنرهای رزمی

در صورتی که فرد بتواند بازیکنان را از این منکرات دور کند، اشتغال به عنوان مربی هنرهای رزمی اشکالی ندارد، اما اگر نتوانست فعالیت به این عنوان جایز نیست زیرا نوعی یاری‌رسانی در گناه است و الله تعالی می‌فرماید:

وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوَى وَلا تَعَاوَنُوا عَلَى الْإثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ [مائده: ۲]

(و در نیکوکاری و پرهیزگاری با یکدیگر همکاری کنید و در گناه و تعدی دستیار هم نشوید و از الله پروا کنید که الله سخت کیفر است).

والله اعلم.

منبع

سایت اسلام سوال و جواب