دانلود

آیا جایز است که فقیر را برای خرید زکات فطر و سپس برداشتن آن برای خودش وکیل کرد؟

سوال: 408176

آیا جایز است که کسی را که قرار است به او زکات فطر خودم را بدهم وکیل کنم که خودش مواد غذایی را که قوت غالب همان سرزمین است خریداری کند به شرط آنکه از این مواد غذایی استفاده نکند مگر پس از غروب خورشید آخرین روز رمضان، با علم به اینکه این شخص بسیار نیازمند است و من راه دیگری برای رساندن زکات فطر به او ندارم.

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

اشکالی ندارد که برای فقیر پول بفرستید و او را برای خرید زکات فطر به جای خودتان وکیل کنید و او این مواد غذایی را یک روز یا دو روز پیش از عید بگیرد [و به عنوان زکات فطر] دریافت کند.

برخی از فقها هم شرط کرده‌اند که در هنگام خرید نیت زکات داشته باشد زیرا پس از خرید این به عنوان ودیعه نزد او خواهد بود بنابراین نیازمند است که نیت صدقهٔ فطر کند.

برخی دیگر هم چنین شرطی نکرده‌اند و همین راجح و درست‌تر است یعنی کافی است که در هنگام خرید وکیل باشد که در این صورت در نیتش نیز وکیل است.

در «إعانة الطالبین» (۲/۲۰۷) آمده است: «اگر به دیگری بگوید: طلب من را از فلانی بگیر و این به عنوان زکات تو باشد، این کافی نیست تا آنکه او [یعنی قرض دهنده] پس از گرفتنش نیت کند، سپس اجازهٔ گرفتن آن را بدهد.

و برخی هم فتوا داده‌اند که وکالت مطلق در دادن آن مستلزم وکیل کردن در نیت آن است».

پاسخ شمارهٔ (339075 ) را ببینید.

والله اعلم.

منبع

سایت اسلام سوال و جواب