دانلود

عوامل سستی و سردی در عبادت و درمان آن

سوال: 47565

بهترین راه حل برای درمان سستی در ایمان شخص چیست؟ شخصی قبلا تقوای الله را رعایت می‌کرد و سپس دچار سستی شد تا جایی که نمی‌تواند قرآن بخواند.

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

سستی و ضعف ایمان اسبابی دارد که باید پیش از درمان مورد بررسی و شناساسی قرار بگیرد چرا که شناخت این عوامل بخشی از درمانِ آن است.

از جمله‌ی این عوامل: ضعف رابطه با الله متعال و تنبلی در انجام طاعات و عبادات و دوستی و هم‌نشینی با سست همتان و مشغول شدن به دنیا و لذت‌های آن و عدم اندیشه در عاقبت دنیا است که نتیجه‌اش ضعف در آماده شدن برای دیدار با الله متعال است.

اما راه درمان سستی در طاعات و عبادات از چند طریق است، از جمله:

۱ـ محکم کردن رابطه با الله متعال از طریق قرائت قرآن و از روی اندیشه و تدبر، و یاد آوردن عظمت الله متعال با اندیشه درعظمت کتابش و تفکر در بزرگی نام‌ها و صفات و افعال او.

۲ـ مدوامت بر اعمال مستحب و ادامه دادن آن اگر چه کم باشد، زیرا یکی از عوامل دچار شدن به سستی این است که شخص در آغاز راه از روی شور و هیجان به خود فشار می‌آورد که این روش پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ نیست و امتش را چنین توصیه نکرده، زیرا عائشه ـ رضی الله عنها ـ درباره‌ی اعمال پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌گوید که عمل ایشان دیمه بود یعنی همیشگی و مداوم، و پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرموده‌اند که: بهترین اعمال نزد الله بادوام‌ترین آن است اگر چه کم باشد بنابراین اگر مسلمان می‌خواهد که دچار سردی و سستی نشود تلاش کند عمل کمی را همیشگی و مستمر انجام دهد چراکه این بهتر از عمل زیاد و مقطعی است.

۳- تلاش برای دوستی با افراد صالح و فعال چرا که دوست صاحب همت بر همت و تلاش تو می‌افزاید و آدم تنبل از دوستی با صاحب همت استقبال نمی‌کند. بنابراین سعی کن برای خود دوستانی صاحب همت پیداکنی که برای حفظ و طلب علم و دعوت به الله تلاش می‌کنند. چنین دوستانی تو را به عبادت تشویق می‌کنند و به سوی خیر راهنمایی‌ات خواهند کرد.

۴ـ خواندن کتاب‌هایی در زمینه‌ی سیرت شخصیت‌های صاحب همت تا در راه حرکت به سوی خداوند الگوهای مناسبی داشته باشی. از جمله، کتاب علو الهمة اثر شیخ محمد بن اسماعیل المقدم و کتاب صلاح الأمة في علو الهمة نوشته‌ی شیخ سید عفانی.

۵ـ همچنین دعا را توصیه می‌کنیم به ویژه در قسمت پایانی شب. آنکه به پروردگارش رجوع کند واز مولایش بخواهد که او را در راه طاعت و انجام نیکوی آن یاری دهد مایوس نخواهد شد.

از الله خواهانیم شما را در آنچه خشنودی اوست یاری دهد و به سوی بهترین اخلاق و سخن و کردار هدایت کند.

والله اعلم

منبع

سایت اسلام سوال و جواب