دانلود

اگر حتی یک لحظه پیش از غروب خورشید دچار حیض شود روزه‌اش باطل است و باید قضایش را به جای آورد

سوال: 50282

اگر عادت ماهیانه (پریود) در اثنای روزه رخ دهد آیا باید روزه را کامل کنم یا نه؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

اگر زن در اثنای روزه حیض شود روزه‌اش باطل است حتی اگر خروج خون لحظه‌ای پش از مغرب رخ دهد، و در این صورت اگر روزه‌ی واجب بوده قضایش واجب است و همچنین ادامه‌ی روزه در حین حیض حرام است.

امام نووی ـ رحمه الله ـ در المجموع (۲/ ۳۸۶) می‌گوید:

امت بر حرام بودن روزه برای زن حائض یا نُفَساء (خون پس از زایمان) و صحیح نبودن روزه‌اش اجماع دارند… و همچنین بر این اجماع کرده‌اند که قضای روزه‌ی رمضان برای آنان واجب است. این اجماع را ترمذی و ابن منذر و ابن جریر و اصحاب ما و دیگران نقل کرده‌اند.

ابن قدامه ـ رحمه الله ـ در مغنی (۴/ ۳۹۷) می‌گوید:

«اهل علم بر این اجماع کرده‌اند که روزه برای حائض و نفساء حلال نیست و آنان [در حال حیض یا نفاس] در رمضان روزه نمی‌گیرند و سپس آن را قضا می‌کنند و اگر [در این حال] روزه بگیرند روزه‌شان صحیح نیست. عائشه ـ رضی الله عنها ـ می‌گوید: ما در دوران پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ حیض می‌شدیم پس ما را به قضای روزه امر می‌کردند و به قضای نماز دستور نمی‌دادند متفق علیه.

این امر از سوی پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ بوده است و ابوسعید می‌گوید: پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمودند: آیا اینطور نیست که یکی از شما هرگاه حیض می‌شود نماز نمی‌خواند و روزه نمی‌گیرد، پس این از نقصان دین اوست به روایت بخاری.

و حائض و نفساء هر دو یک حکم دارند، زیرا خون نفاس همان خون حیض است و حکمش نیز یکی است و هرگاه خون حیض در هنگامی از روز (قبل از غروب) رخ دهد روزه‌ی آن روز باطل می‌شود، فرقی نمی‌کند در آغاز روز یا پایان آن باشد. و هرگاه زن حائض با علم به حرام بودن روزه در حال حیض نیت روزه کند و دست از مبطلات روزه بردارد گناهکار می‌شود».

شیخ ابن عثیمین ـ رحمه الله ـ می‌گوید:

«اگر در حال روزه دچار حیض شود روزه‌اش باطل است حتی اگر لحظاتی پیش از غروب باشد و قضای آن روز ـ اگر روزه‌ی فرض است ـ بر وی واجب می‌شود.

اما اگر پیش از غروب احساس کرد خون از وی خارج شده ولی خون پس از غروب خارج شد روزه‌اش کامل است و بر اساس قول صحیح باطل نشده است» الدماء الطبيعية للنساء (۲۸).

از علمای کمیسیون دائمی فتوا (۱۰/ ۱۵۵) درباره‌ی زنی پرسیده شد که لحظاتی اندک قبل از غروب خورشید و پیش از اذان حیض شده است؛ آیا روزه‌ی وی باطل است؟

پاسخ کمیسیون چنین است: اگر حیض پیش از غروب رخ داده روزه‌ی وی باطل است و آن را قضا می‌کند، و اگر پس از غروب بوده روزه‌اش صحیح است و نیازی به قضا نیست.

منبع

سایت اسلام سوال و جواب