دانلود

با تماس تلفنی طلا می‌خرد سپس آن را برایش می‌فرستند

سوال: 65919

صاحب طلافروشی به صورت تلفنی از تاجران عمده طلا می‌خرد و بر قیمت توافق می‌کنند و نوع جنس برای مشتری نشان داده می‌شود سپس از طریق بانک پولش را به فروشنده واریز می‌کند و تاجر طلا را برای خریدار می‌فرستد. آیا این کار جایز است؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

در فروش طلا با اوراق نقدی تقابض شرط است، یعنی مشتری طلا در مجلس عقد (مجلس خرید و فروش) طلا را دریافت کند و فروشنده هم در همان مجلس پولش را بگیرد و جدا شدن آنها از یکدیگر پیش از تقابض (تحویل طلا و پول) جایز نیست. سؤال شمارهٔ (22869 ) را ببینید. بر این اساس فروش طلا به این روش جایز نیست.

از علمای کمیسیون دائم دربارهٔ چنین معامله‌ای پرسیده شد. پاسخ آنان چنین بود:

«این قرارداد جایز نیست، به دلیل تاخیر در دریافت عوضین یعنی ثَمَن و مُثمَن، به همراه هم، که این دو عوض [که قرار است با هم مبادله شوند] یا هر دو طلا هستند یا یکی از آنها طلاست و دیگری نقره یا پول نقد که در جایگاه آن دو است، و این [یعنی تاخیر در دریافت یکی از دو نقد که با هم مبادله شده‌اند] را ربای نَساء می‌نامند که حرام است بلکه معامله هنگام حاضر بودن نقد بر اساس همان قیمتی که توافق کرده‌اند ادامه می‌یابد و دست به دست می‌شود [یعنی طلا را همان وقت می‌دهد و پولش یا معادلش را همان وقت می‌گیرد]».

فتاوی اللجنة الدائمة (۱۳/۴۷۵).

منبع

سایت اسلام سوال و جواب