دانلود

دوستش عنوان شغلی او را تغییر داده است؛ آیا اضافه حقوقی که به سبب این تغییر عنوان می‌گیرد جایز است؟

سوال: 83626

در یک اداره به عنوان مهندس کامپیوتر مشغول به کار هستم و حقوق به علاوهٔ اضافه حقوقی را به عنوان مهندس دریافت می‌کنم، اما پس از مدتی متوجه شدم که حقوقم بیشتر شده و فهمیدم که این از طریق همکارم در بخش مالی بوده. او بدون آنکه به من اطلاع دهد اضافه حقوق من را از مهندس به مسئول فنی ارتقا داده بود و در نتیجه حقوقم بیشتر شده بود. وقتی علت این کار را از او پرسیدم گفت که این اضافه حقوق حق توست چون هم کار فنی را انجام می‌دهی و هم کار مهندس را. در حقیقت هم این حرف او درست است چون من در صورت نیاز امور فنی اداره را نیز انجام می‌دهم و هنگام نیاز وظایف مهندس را انجام می‌هم چون ما در اداره‌مان مسئول فنی نداریم. آیا این اضافه حقوق حق من است و گرفتن آن جایز است یا آنکه حرام است و جایز نیست؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

گرفتن این اضافه اشکالی ندارد و حلال است، در صورتی که این شروط فراهم باشد:

۱- این اضافه حقوق حق تو باشد و تو واقعا کاری که مستحق این اضافه حقوق باشد را انجام می‌دهی.

۲- اینکه نظام اداره‌ای که در آن کاری می‌کنی اجازهٔ دریافت این اضافه حقوق را بدهد و مشکلی با آن نداشته باشد.

۳- اینکه دوست شما حق تغییر عنوان کاری شما را داشته باشد و این کار شامل دروغ یا فریب یا دستکاری داده‌ها نباشد.

اگر این شروط فراهم باشد این اضافه حقوق برای شما حلال است و اگر یکی از اینها فراهم نباشد گرفتن این اضافه برای شما جایز نیست و باید دوستتان را نصیحت کنید که تقوای پروردگار را پیشه سازد و دربارهٔ کاری که به او سپرده‌اند امانتدار باشد.

والله اعلم.

منبع

سایت اسلام سوال و جواب