دانلود

حکم پذیرش هدایا و خوردن شیرینی جشن تولدی که خانواده‌ی شخص برخلاف میل او برایش گرفته‌اند

سوال: 146449

من الحمدلله جشن تولد نمی‌گیرم، اما اگر در این روز کسی به من هدیه‌ای داد چکار کنم؟ آیا این هدیه را بپذیرم یا رد کنم؟ چون شاید در صورت نپذیرفتن هدیه دوستم از من ناراحت شود. معمولا خانواده‌ی من این روز را جشن می‌گیرند و شیرینی می‌پزند، در این حالت چکار باید انجام دهم؟ یا اگر یک روز بعد از تولدم کسی به من هدیه بدهد چه؟ یعنی هدیه‌ای که به مناسبت این روز خریده‌اند. آیا درست است که آن را بپذیرم؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

جشن گرفتن سالگرد تولد و قرار دادن آن به عنوان عیدی که هر سال تکرار شود بدعتی است نوساخته و شبیه ساختنِ خود به کافران، برای همین چنین جشنی چه از روی عبادت انجام شود یا از روی عادت، جایز نیست.

کار خوبی کردید که این مناسبت را جشن نگرفته‌اید و از الله خواهانیم به شما جزای خیر دهد.

اگر خانواده‌تان این مناسبت را جشن می‌گیرند از شما دو چیز مطلوب است:

نخست: نصیحت برای آنان و بیان اینکه چنین کاری در دین ما از امور غیر مشروع است.

دوم: شرکت نکردن در چنین جشنی و اجتناب از هر کاری که نشان دهنده‌ی رضایت و اعتراف به آن باشد.

این ضابطه در مورد هدایایی که به شما داده‌اند و خوردن غذا و شیرینی این مناسبت به شما یاری می‌رساند.

زیرا اصل این است که شما هدایایی که به مناسبت این جشن تقدیم‌تان می‌شود را نپذیرید، و تفاوتی ندارد که در همان روز به شما داده شود یا بعدا، زیرا پذیرش آن به منزلت اعتراف به این مناسبت و یاری در ادامه یافتن آن است. بنابراین با روشی نیکو از پذیرش آن عذر بخواهید، ولی اگر ترسیدید روابطتان به خطر بیفتد به ایشان توضیح دهید که هدیه را به خاطر دوستی‌تان می‌پذیرید نه برای این بدعت و بگویید که دیگر در این مناسبت هدیه‌ای را نخواهید پذیرفت و در جشن تولد او نیز هدیه‌ای به او نخواهید داد.

اما غذا یا شیرینی‌ای که برای این مناسبت تهیه شده، باید از خوردنش پرهیز کرد زیرا تهیه و خوردن آن بخشی از شعائر این جشن است و نخوردنش به منزله‌ی انکار واضح این بدعت است و چه بسا باعث شود دست از آن بکشند.

مراجعه نمایید به پاسخ‌های شماره‌ی (9485) و (90026) و (26804) و (89693).

والله اعلم.

منبع

سایت اسلام سوال و جواب