دانلود

انواع توسل

سوال: 979

توسل چه انواعی دارد؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

توسل یا وسیله ممکن است به چهار معنا بیاید:

نوع اول که ایمان جز به آن کامل نمی‌شود، توسل به الله متعال با ایمان به او و پیامبرش و طاعت او و طاعت پیامبر اوست، و این همان توسلی است که در این آیه به آن اشاره شده است: يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَابْتَغُوا إِلَيْهِ الْوَسِيلَةَ [مائده/ ۳۵] (ای کسانی که ایمان آورده‌اید از الله پروا دارید و به سوی او وسیله بجویید). توسل به الله با نام‌ها و صفات او و توسل به او با اعمال نیک و مانند آن نیز در این نوع توسل داخل است.

نوع دوم توسل به سوی الله با درخواست دعا از پیامبر در هنگام حیات او، یا درخواست دعای مومنین از یکدیگر است که این نوع نیز مانند نوع اول جایز و مطلوب است.

نوع سوم: توسل به مخلوقات و ذات آن‌ها، مانند اینکه کسی بگوید: خداوندا من به جاه پیامبرت یا کلماتی مانند این [مانند حق پیامبرت یا…] به تو توسل می‌کنم… این نوع توسل را برخی از علما جایز دانسته‌اند، اما این قول ضعیف است و قول صحیح این است که این نوع توسل قطعا حرام است، زیرا در دعا تنها به نام‌ها و صفات الله [وطاعت او] توسل می‌شود.

نوع چهارم در عرف متاخران توسل نام دارد [حال آنکه چنین نیست] و شکل آن چنین است که شخص پیامبر را به فریاد بخواند و مستقیما از او یاری بخواهد (همینطور یاری طلبدن از مردگان و اولیاء) که این نوع بی‌شک شرک اکبر است، زیرا دعا و یاری طلبیدن در کاری که تنها الله قادر به آن است نوعی عبادت است و انجام عبادت برای غیر الله شرک اکبر است.

والله اعلم.

منبع

شیخ محمد صالح المنجد