دانلود

آیا خواندن احادیث نبوی پاداش دارد؟

سوال: 99515

ادله‌ای دربارهٔ اجر قرائت قرآن کریم وارد شده است، اما آیا قرائت احادیث نیز پاداش دارد؟

ستایش خدا و صلوات و سلام بر رسول خدا و خاندانش.

بله قرائت علم همه‌اش دارای اجر است، آموختن علم و طلب علم از طریق قرآن و از طریق سنت اجر بزرگی دارد، زیرا علم از کتاب برگرفته می‌شود و از سنت برگرفته می‌شود. پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «بهترین شما کسی است که قرآن بیاموزد و آن را یاد دهد» به روایت بخاری (۵۰۷۲) و دربارهٔ قرائت قرآن احادیث پرشماری آمده است، از جمله این سخن رسول الله ـ صلی الله علیه وسلم ـ که فرمودند: «قرآن بخوانید، زیرا آن در روز قیامت به عنوان شفاعتگر یارانش می‌آید» به روایت مسلم (۸۰۴).

و ایشان ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «آیا یکی از شما دوست ندارد که به بطحان (نام دره‌ای در مدینه) برود و بدون آنکه مرتکب گناه یا قطع خویشاوندی شده باشد دو شتر بزرگ با خود بیاورد؟» گفتند: همهٔ ما این را دوست داریم ای رسول الله. فرمود: «قطعا اگر یکی از شما به مسجد برود و دو آیه از کتاب الله یاد بگیرد این برایش بهتر از دو شتر بزرگ است، و سه تا بهتر از [آن] سه تاست و چهار تا بهتر از [آن] چهار تاست، و [بهتر] از تعداد آن از شتران» به روایت مسلم (۸۰۳) یا چنانکه ایشان صلی الله علیه وسلم فرمودند، و این دال بر فضیلت آموختن قرآن و خواندن قرآن است.

و در حدیث ابن مسعود آمده است: «هر کس حرفی از قرآن بخواند یک حسنه دارد و حسنه به اندازهٔ ده برابر آن است» به روایت ترمذی (۲۹۱۰). همینطور اگر مسلمانی سنت بیاموزد، زیرا قرائت احادیث و مدارسهٔ آن اجر بزرگی دارد زیرا این از جملهٔ آموختن علم است. پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ می‌فرماید: «هر کس راهی را پی گیرد که در آن در جستجوی علمی باشد، الله به سبب آن برای او راهی را به سوی بهشت آسان می‌سازد» به روایت ترمذی (۲۶۴۶) و این دال بر این است که دراست علم و حفظ احادیث و مذاکرهٔ آن از جملهٔ اسباب وارد شدن به بهشت و نجات از دوزخ است و چنین است سخن پیامبر ـ صلی الله علیه وسلم ـ که می‌فرماید: «هرکه الله به او ارادهٔ خیری داشته باشد او را در دین فقیه می‌گرداند» (متفق علیه) و تفقه در دین از طریق قرآن و از طریق سنت است و تفقه در سنت از جمله دلایل این است که الله برای بنده‌اش ارادهٔ خیر کرده است چنانکه تفقه در قرآن نیز دلیل بر آن است، و ادله در این باره بسیار است و الحمدلله».

(فتاوی نور علی الدرب شیخ عبدالعزیز بن بن باز: ۱/ ۱۱)

منبع

سایت اسلام سوال و جواب