Unduh

Seseorang Telah Berpuasa Arafah Dengan Niat Untuk Mengqadha’ Puasa Ramadhan

Pertanyaan: 106483

Saya telah berpuasa pada tanggal 9 Dzul Hijjah pada hari Arafah dan saya telah berniat berpuasa qadha’ salah satu hari pada bulan Ramadhan, apakah cukup puasa hari Arafah tersebut jika saya berniat untuk puasa qadha’ atau tidak ?

Puji syukur bagi Allah, dan salam serta berkat atas Rasulullah dan keluarganya.

Boleh berpuasa pada hari Arafah untuk satu hari puasa Ramadhan jika anda meniatkannya untuk puasa qadha’.

Dan petunjuk itu dari Allah, shalawat dan salam semoga tetap tercurahkan kepada Nabi Muhammad –shallallahu ‘alaihi wa sallam-, keluarga dan para sahabatnya”.

(Lajnah Daimah lil Buhuts Ilmiyah wal Ifta’)

Syeikh Abdul Aziz bin Abdullah bin Baaz, Syeikh Abdur Razzaq ‘Afifi, Syeikh Abdullah bin Ghadyan, Syeikh Abdullah bin Qu’ud.

Fatawa Lajnah Daimah lil Buhuts Ilmiyah wal Ifta’: 10/346-347

Refrensi

Soal Jawab Tentang Islam