Unduh

MENGATAKAN KEPADA ISTRINYA, ‘ANDA LEPAS DARIKU KALAU ANDA MENDAPATKAN VISA

Pertanyaan: 166433

Saya ingin bertanya apa yang dikatakan seorang lelaki kepada istrinya, seringkali dikatakan dalam berbagai kesempatana. ‘Kamu bebas dan lepas dariku’ kalau saya mendapatkan visa. Apakah hal ini termasuk cerai?

Puji syukur bagi Allah, dan salam serta berkat atas Rasulullah dan keluarganya.

Perkataan lelaki kepada istrinya ‘Anda bebas atau lepas
dariku kalau melakukan ini dan itu. Termasuk sindiran dalam cerai. Perkataan
cerai ada dua macam, jelas dan sindiran. Kata-kata jelas seperti anda cerai
dan terceraikan. Ini jatuh cerai meskipun suaminya tidak meniatkannya.

Kata-kata sindiran seperti ucapan anda bebas, lepas dariku,
pergi ke keluargamu dan semacam itu. Hal ini tidak jatuh cerai kecuali
disertai dengan niatan cerai.

Dari sini, maka kalau suami dengan perkataannya ingin
menceraikan, maka istirnya jatuh talak kalau dia mendapatkan visa. Kalau dia
tidak ingin cerai, maka tidak terjadi apa-apa.

Wallahu’alam .

Refrensi

Soal Jawab Tentang Islam